KAMPEN FOR GJØRE TANNPLEIE TILGJENGELIG FOR ALLE
Vi har forpliktet oss til å revurdere og omgjøre munnpleieopplevelsen, for å gjøre den mer inkluderende, tilgjengelig og positiv for de med synlige og ikke-synlige funksjonshemminger, omsorgspersonene deres, fagpersoner innen tannhelse og alle andre.
Vi presenterer …
FUNKSJONSHEMMINGMESTER
For å få flere klinikker som har fokus på å gi funksjonshemmede en god opplevelse, trenger vi personer innenfor klinikken som er forpliktet og dedikert til oppdraget vårt. I samarbeid med International Association for Disability & Oral Health (iADH) oppfordrer Oral-B alle klinikker til å utnevne en Funksjonshemmingmester – en person som tar ansvar for og forplikter seg til å jobbe for å fremme tilgjengelighet og muligheter for funksjonshemmede pasienter i klinikken der de jobber. Alle fortjener samme omsorg, og noen ganger kan én person virkelig utgjøre en forskjell...
Finn din nærmeste Funksjonsnedsettelsesmester-tannlege
Finn klinikker med dedikert Funksjonsnedsettelsesmester i nærheten av deg
BLI EN iADH-UTNEVNT FUNKSJONSHEMMINGMESTER
Vær ledende i å legge til rette for tilgjengelighet og muligheter for funksjonshemmede pasienter i klinikken din.
SE STØTTE OG RESSURSER FOR
MØT SAMFUNNSMEDLEMMENE
FAQ
Det beste du kan gjøre er å sette et godt eksempel ved å ta deg av din egen munnhelse. Oppmuntre til tannpuss med tinnfluoridtannkrem to ganger daglig, sørge for å spise et sunt og balansert kosthold som reduserer bruk av «usunne belønninger» som søtsaker, godteri eller brus og gå regelmessig til et tannpleieteam for forebyggende munnpleie. Du kan spørre tannlegen deres eller tannpleieren din om å prøve forskjellig rengjøringsutstyr for å finne ut hvilke fungerer best og gi praktiske, klare instruksjoner og veiledning for å hjelpe barnet ditt med å lære å rengjøre tennene. For eksempel kan en persontilpasset serie med fotografier på et baderomsspeil hjelpe dem til å følge samme rutine daglig.
De fleste land anbefaler å ta barn til tannlegen innen første fødselsdag. Karies i tidlig barndom er et vanlig problem i verden og kan sees hos barn ned i 18-måneders alder. Det er derfor spesielt viktig at barn med funksjonsnedsettelser får eventuelle risikoer for munnsykdommer identifisert og forebygget. Foreldre kan også få opplæring i hvordan de skal pleie barnets tenner og takle spesielle utfordringer forbundet med funksjonsnedsettelsen.
Mange gir tilbakemelding om det er lettere å bruke elektrisk tannbørste når du pusser en annen persons tenner. I tillegg har de et rundt hode som fjerner mer plakk enn vanlige tannbørster. Nye elektriske tannbørster har også støttefunksjoner som varsler når trykket blir for hardt, tidtaker for pussing osv. Det er mulig å modifisere skaftet på alle tannbørstene for å hjelpe personer med begrenset manuell fingerferdighet eller personer som har problemer med gripestyrke.
Det kan være mange årsaker til dette. Den beste strategien er å pusse tennene på et tidspunkt når barnet er komfortabelt og avslappet. For eksempel kan du bruke en boblemaskin, slik at barnet lener hodet bakover eller ler og åpner munnen. Du kan kanskje også bruke en lite spesialutformet anretning eller fingerbeskyttelse som du fører inn mellom tennene i korte perioder for å få tilgang til innsiden av tennene. Det er veldig viktig å etablere en rutine med tannpuss slik at barnet beholder tennene livet ut. Du bør spørre tannlegen om en vurdering, og så kan tannpleieteamet vise deg den beste måten å utføre daglig munnhygiene på og anbefale egnede hjelpemidler.
Dette kan være veldig utfordrende og en gradvis desensibilisering er det viktigste. Du bør spørre talepedagogen om veiledning med øvelser og programmer som inkluderer massasje av ansiktsmusklene og oromotorisk terapi. Du kan også spørre tannlegen om direkte praktiske instruksjoner og opplæring med dette.
Blødende tannkjøtt er et tegn på betennelse på grunn av gjenværende plakk / bakterier. Tennene og tannkjøttet må rengjøres grundig hver dag for å la det tilheles. Det er IKKE på grunn av at du pusser for hardt eller at det er forårsaket av legemidler, så ikke la det hindre deg i å gjennomføre den nødvendige munnpleien. Plakk er vanskelig å se med det blotte øyet, og for å sjekke etter plakk kan du bruke fargetabletter som gjør det lettere å se og sørge for at alt er fjernet. Det er også veldig viktig å bruke tanntråd eller rengjøre med interdentale børster mellom tennene for å fjerne plakk som skjuler seg der og forårsaker betennelse og blødninger. Spør tannpleieteamet etter spesifikke tips, råd og instruksjoner.
Først og fremst må du alltid bruke en tannkrem med tinnfluorid for å forebygge tannkaries. Det finnes milde tannkremer og tannkremer uten smak til salgs. Spør tannlegen eller det lokale apoteket etter anbefalinger du kan prøve. Dersom du eller barnet ditt har en nedsatt evne til å svelge, finnes det egnede tannkremformuleringer som ikke skummer.
Ja, absolutt, av mange årsaker: Det finnes allikevel bakterier som kan forårsake betennelse i tannkjøtt og halitose. Det er veldig viktig å børste tennene med en tannbørste for å fjerne plakk og sørge for daglig komfort og frisk pust, samt gi intraoral stimulering slik at munnen ikke blir overfølsom. Grundig tannpuss forebygger også oppbygging av tannstein og forebygger aspirasjonspneumoni.
Det kan ikke erstatte tannpuss, men det bidrar absolutt til bedre munnhygiene hos pasienter med høy risiko for karies. Dersom pasienten ikke kan spytte ut, kan du fukte litt gasbind med munnskyllevann og påføre det direkte på tennene og tannkjøttet, mens du prøver å la minst mulig væske være igjen i munnen for å unngå at produktene svelges.
Autonomi er viktig. Vi anbefaler at du lar dem gjøre det, og så utfører du et «tilsyn» til slutt for å sørge for å sikre kvaliteten på munnhygieneprosedyrene. Denne støtten eller dette tilsynet kan kanskje også utføres ved bruk av en hånd over hånd-teknikk for å veilede personen.
Spytt hjelper med å fukte tennene og slimhinnen i munnen og gir mineraler og immunceller som beskytter tennene fra karies. Tap av spytt på grunn av redusert muskelkontroll i munn og svelg har en større sosial innvirkning enn konsekvenser for munnhelse, men det kan forårsake sår i munnvikene. Det finnes muligheter for å begrense sikling. Dette omfatter orofacial behandling, legemidler som botulinumtoksin eller til og med kirurgi, men enhver prosedyre som reduserer spyttdannelse vil sette tennene i stor fare for karies, så det bør kun utføres parallelt med et forsterket forebyggende regime.
Besøk tannpleiepersonellet for å få mer persontilpassede råd. De vil finne ut årsaken til den dårlige ånden. Det kan være forårsaket av karies, mage- og tarmproblemer, problemer med periodontitt, pusting gjennom munnen, luftveisinfeksjoner osv.
Det er opp til pasienten hvor viktig det estetiske er, men det er vanskeligere å holde overfylte tenner rene. Visse munnfunksjoner kan bli påvirket, som f.eks. å snakke og spise. Tenner som står langt frem er også i fare for skade. Personer med funksjonsnedsettelser skal ikke bli nektet ortodontisk pleie av årsaker knyttet til funksjonsnedsettelsen. Man må forsikre seg om utmerket munnpleie, ellers kan det føre til skade på tennene dersom mat og plakk blir sittende fast rundt tannreguleringen og tannskinnene. Snakk med tannlegen om man skal sette i gang med ortodontisk behandling eller ikke.