HULL OG TANNRÅTE

Hva Er Hull I Tennene?

Oral-b open graph image article banner

Hull i tennene

Du hører om det hos tannlegen, kanskje du også har hatt et par opp gjennom årene. Men vet du egentlig hva hull i tennene er for noe?

Utvikling av hull i tennene: Plakk og tannråte

Et hull er området inni en tann som blir igjen når tannråten er blitt fjernet. Plakk – en fargeløs, klebrig film av bakterier som hele tiden dannes på tennene, er en av hovedårsakene til tannråte. Grunnen til at vi pusser og bruker tanntråd hver dag er for å fjerne plakk, fordi bakteriene i plakk reagerer med sukkeret i maten vi spiser, for å danne syre som kan angripe og svekke tannemaljen – det harde, beskyttende laget på tennene våre. Erodert emalje etterlater tennene uten beskyttelse, som gjør at hull utvikles lettere.

Det er tre ulike områder der en tann kan få tannråte og hull:

  1. Overflaten man biter med. Dette skjer når plakk blir sittende fast i sporene og sprekkene i tennene. Dette er vanligst hos barn, siden de ofte ikke pusser disse områdene godt nok.

  2. Mellom tennene. Dette skjer når plakk bygger seg opp på de stedene som er vanskelig å komme til. Disse områdene kan man ikke nå kun med en tannbørste, og det utvikles ofte tannråte her hvis man ikke regelmessig bruker tanntråd eller rengjør mellom tennene.

  3. På overflaten ved tennenes røtter. Dette er vanlig hvis du har redusert tannkjøtt eller opplevd bentap, som ofte knyttes til sykdom i tannkjøttet eller periodontitt. Det er også vanligere å finne tannråte her når man blir eldre. Hvis plakk blir etterlatt til å bygges opp på de utsatte røttene til tennene, kan man utvikle et hull ganske raskt, fordi røttene ikke er dekket til med den samme harde emaljen.

Hvordan kan jeg forhindre at et hull utvikles?

Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å forhindre at hull dannes. Prøv denne rutinen som anbefales av tannleger:

  • Puss tennene to ganger om dagen

  • Bruk tannkrem eller munnvann/munnskyll som inneholder fluor, et middel som styrker tennene og forebygger hull

  • Rengjør mellom tennene daglig med tanntråd for å fjerne plakk som tannbørsten ikke kommer til

  • Ha et sunt kosthold og unngå sukkerholdig mat og drikke

  • Gå til tannlegen regelmessig, omtrent hver sjette måned, for rengjøring og undersøkelse

  • Husk å bytte ut tannbørsten når den ser slitt ut, eller hver tredje måned – jo nyere busten er, desto mer plakk fjerner de

Hvor ofte bør tennene mine sjekkes for hull?

Du bør planlegge å gå til tannlegen minst to ganger i året. Selv om kontrollene kan variere, kommer tannlegen mest sannsynlig til å sjekke tennene og tannkjøttet etter synlige problemer, deriblant om du har fått noen hull. Tannlegen kan også ta røntgen for å være sikker på at du ikke har noen problemer som ennå ikke er synlige. Tannlegen kan også gi deg en profesjonell tannrengjøring for å fjerne herdet plakk over og under der tannkjøttet starter, samt polere dem for å fjerne plakk og misfarging fra overflaten. Og ikke glem – tannlegen kan gi deg gode råd om tannpuss og tanntråd.