TANNKJØTTHELSE

Hva er periodontitt? Symptomer, årsaker og behandlinger

Hva er periodontitt?

Periodontitt er en fremskreden type tannkjøttsykdom. Det er en tilstand der tannkjøttet er betent og beinet som støtter tennene går tapt. Dette er tydelige tegn på problemer med munnhelsen og kan vise hvordan du har rengjort tennene og tannkjøttet.

Du bør være oppmerksom på tegn og symptomer på periodontal sykdom og hvordan du best unngår det. Hvis periodontitt ignoreres kan det føre til at infeksjonen sprer seg til resten av munnen og utvikler seg til generalisert periodontitt.

Symptomer på tannkjøttsykdom

Så hvilke tegn på betent tannkjøtt bør du være oppmerksom på? Hvis du har hovent eller ømt tannkjøtt eller sett blod på tannbørsten, kan dette sannsynligvis knyttes til de tidlige stadiene av tannkjøttsykdom, ofte kalt gingivitt.

Du kan også se blod langs tannkjøttet hvis du bruker tanntråd for første gang på en stund. Hvis dette varer i mer enn en kort periode og du også har en løs tann, smertefullt tannkjøtt eller dårlig ånde, er det sannsynlig at det er forbundet med periodontitt.

Hvis dette ikke behandles kan disse tidlige tegnene på gingivitt utvikle seg til fremskreden periodontitt, som kan innebære skade på alveolarbeinet, som støtter tennene, og føre til tap av tenner.

Hva forårsaker tannkjøttsykdom?

Den viktigste årsaken til tannkjøttsykdom er plakk. Mye plakk rundt tennene kan føre til betennelse i tannkjøttet. Gingivitt er en tidlig form for tannkjøttsykdom, og hvis den ikke behandles, kan den utvikle seg til periodontitt.

Plakk er imidlertid ikke den eneste årsaken, og kvinnelige hormonendringer relatert til graviditet eller overgangsalder har også vist seg å være årsaker til periodontal sykdom.

Spyttet vårt inneholder næringsstoffer og er kroppens naturlige buffer for å beskytte tennene og tannkjøttet. Mangel på spytt kan forårsake tannkjøttsmerter. Enkelte legemidler kan redusere spyttproduksjonen. Dette kan gjøre det vanskelig og smertefullt å svelge mat.

Før du vurderer andre årsaker til tannkjøttsykdom, bør du sørge for å pusse tennene og bruke tanntråd hver dag, siden dette er munnens første forsvarslinje mot årsakene til ømt tannkjøtt.

Diabetes og periodontal sykdom

Hvis du også har diabetes, har du større risiko for å utvikle tannkjøttsykdom.

Et forhøyet blodsukkernivå hos diabetikere betyr høyere nivå av sukker i spyttet, og dette kan skade tennene og føre til symptomer på periodontitt. Fluorprodukter kan også hjelpe diabetikere med å redusere risikoen for tannråte.

Periodontal sykdom og hjertehelse

Foruten tilknytningen til diabetes viser studier at tannkjøttsykdom er forbundet med økt risiko for å utvikle hjertesykdom. Tannkjøttsykdom øker risikoen for bakterieinfeksjon i blodomløpet, og dette kan påvirke hjertet.

Så det å redusere risikoen for tannkjøttsykdom kan ha en positiv effekt på helsen din.

Slik forebygger du tannkjøttsykdom

Forebygging av tannkjøttsykdom handler om å stoppe tannproblemene før de utvikler seg. Vi veileder deg gjennom de mest effektive forebyggende tiltakene du kan iverksette med Oral-Bs produkter.

Bruk av tanntråd

For å unngå ømt tannkjøtt må du sikre at bakterier fra matrester ikke setter seg fast i tannkjøttet og tennene. Bruk av tanntråd én gang om dagen er en fin måte å gjøre dette på. Husk å vaske hendene før du griper etter tanntråden, og det er viktig at du bruker riktig teknikk.

Puss tennene regelmessig

Du bør alltid pusse tennene grundig minst to ganger om dagen i to til tre minutter med en tannkrem som inneholder fluor.

Bruk munnskyll

Til slutt er det en god vane å bruke et antibakterielt munnskyll etter tannpussen for å fjerne plakk fra vanskelig tilgjengelige områder og motvirke betent tannkjøtt.

Vedlikehold

Hvis du har oversett tegnene og symptomene på tannkjøttsykdom, lurer du kanskje på hvordan periodontittbehandlingen er. For det første er elektriske tannbørster, tannkremer og munnskyll utviklet for å bekjempe plakk og tannstein. Tanntråd, regelmessig tannpuss og munnskyll er forebyggende behandling for tannkjøttsykdom, men i mer alvorlige tilfeller kan det hende du trenger en grundig rengjøring av tennene dine utført av en tannlege.

Skalering og rotplaning

To vanlige behandlinger av periodontitt du kan få hos tannlegen eller tannpleieren er skalering og rotplaning, som også kalles dyp rengjøring. Skalering er en tannkjøttbehandling som innebærer fjerning av plakk og tannstein både over og under tannkjøttet. Rotplaning er en form for dyp rengjøring med tannlegeinstrumenter som brukes til å håndtere vanskelige steder på tannrøttene, fjerne tannstein og bakterier og hjelpe tannkjøttet med å reparere seg selv.

Tannkjøttkirurgi

Hvis symptomene på tannkjøttinfeksjon og betennelse ikke forsvinner med dyp rengjøring og forebyggende teknikker, kan tannlegen anbefale en lappoperasjon. Dette innebærer et innsnitt i tannkjøttet for å eksponere tannrøttene og fjerne tannstein fra lommer som er dannet rundt tennene. Når dette er gjort, lukkes lommene med sting for å hindre løst og ømt tannkjøtt.

Hvis du går til tannlegen minst to ganger i året og bruker riktige munnpleieprodukter, vil det hjelpe deg med å opprettholde god munnhelse, redusere risikoen for tannkjøttsykdom og behovet for tannkjøttkirurgi senere.

Slik behandler du tannkjøttsykdom hjemme

Behandling av smerter i tannkjøttet på et tidlig stadium kan helt enkelt være å foreta noen lindrende behandlinger hjemme.

Skylling med saltvann

Prøv å skylle munnen med saltvann for å lindre hovent tannkjøtt. Tilsett 1 ts salt i varmt vann, bland godt og gurgle det i munnen før du spytter ut.

Dette kan bidra til å få kontroll på bakterier i munnen og delvis fjerne dem fra tannkjøttet.

Varme eller kalde omslag

Prøv å ta en klut dyppet i varmt vann og legge den på den delen av ansiktet der du kjenner smerten i tannkjøttet.

En annen måte du kan behandle tannkjøttsykdom på hjemme, er å ta en klut som er avkjølt med et kjøleelement og legge den på hovne eller betente områder. Det kan også være lurt å veksle mellom varme og kalde omslag.

Du bør oppsøke tannlege hvis tegnene og symptomene vedvarer.

Sources:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info

https://www.healthline.com/health/periodontitis#symptoms